Ως εκπαιδευτικοί της τάξης και της πράξης και στο πλαίσιο αφιερώματος στα 100 χρόνια μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού, οργανώσαμε και υλοποιήσαμε ως ΓΕ.Λ. Παναιτωλίου ένα θεματικό αφιέρωμα στη Μικρασία του Ελληνισμού και του Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας , 03/04/2023 έως 07/04/2023 παρουσιάζουμε στους μαθητές μας τρείς (3) σημαντικές θεματικές ενότητες του Μικρασιατικού Πολιτισμού: την Λογοτεχνική παραγωγή, την Παραδοσιακή μουσική και τους Μικρασιατικούς χορούς και το Ρεμπέτικο.
Αντίστοιχα και η Ημερίδα μας εξελίσσεται σε τρείς (3) ενότητες. Στη λογοτεχνική ενότητα η κ. Χρυσούλα Σπυρέλη, Δρ. Νεελληνικής Λογοτεχνίας, τέως σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων και ποιήτρια, παρουσιάζει την εισήγησή της με θέμα: «Πατρίδες που έγιναν φωτιά και η στάχτη που ταξίδευε…». Στη μουσική ενότητα, ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Ψειμάδας, ερμηνεύει τρία τραγούδια για τη Μικρασία ( Η Σμύρνη μάνα καίγεται, Η προσφυγιά και Τα Σμυρνέϊκα τραγούδια). Στο χορευτικό μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριές μας χορεύουν τρεις παραδοσιακούς Μικρασιατικούς χορούς ( Αντικρυστός, Συρτός Ερυθραίας και Πολίτικο χασάπικο ή χασαπιά) υπό την καθοδήγηση και διδασκαλία του συναδέλφου κ. Χρήστου Μπεκούλη. Την όλη εκδήλωση συντόνιζε ο συνάδελφος καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου μας κ. Γιώργος Κατσίφας.
Καλούμαστε λοιπόν σήμερα σε αναστοχασμό και ομοψυχία. Σε μια εποχή ισοπεδωτικού συμψηφισμού, παλεύουμε να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή και την ιστορία ανόθευτη. Μικρασιάτες και γηγενείς εμπνέονται από το τραύμα του πολέμου και της προσφυγιάς, αναζητούν τη νέα ελληνικότητα, διαμορφώνουν το νέο αφήγημα για την ελληνική λογοτεχνία και ποίηση και με το έργο τους διαπνέουν το σύνολο των ελληνικών τεχνών και γραμμάτων.
Ας πορευτούμε με αυτό που είμαστε. Ας συνεχίσουμε να ζούμε με το κύτταρο της αντοχής που δοκιμάστηκε μέσα στον πόνο και το αίμα….































